21 Ocak Dünya Sarılma Günü Özel Yazısı

Okumak üzere olduğunuz bu yazı, 21 Ocak Dünya Sarılma Günü’ne özel olarak yazılmıştır, keyifli okumalar!

Giriş

   “Sarılmak, mutluluğu ikiye katlamak; acıyı ikiye bölmektir.” -La Edri

”Dokunmak” ve fiziksel temas, doğduğumuz andan itibaren sahip olduğumuz bir içgüdüdür (Simav, 2012). Bu fiziksel temas bir bebeğin annesinin yüzüne dokunması ile başlar ve aynı bebeğin büyüyerek sevdiklerine son kez sarılışına kadar devam eder. Yaşam boyu bizimle olan bir davranıştır. Hayatımızın en önemli anlarına baktığımızda verdiğimiz ilk ve en doğal tepkinin dokunmak olduğunu görebiliriz. İkili ilişkilerimizde daha derin bir bağ kurabilmek, karşımızdakine onu anladığımızı göstermek, sevgimizi en ilkel yolla ifade etmek için sarılmayı seçeriz. Ani ya da yoğun duygular yaşadığımızda sarılma ihtiyacı duyarız. Sarılmak korktuğumuzda, üzüldüğümüzde, sevindiğimizde veya heyecanlandığımızda çoğumuzun verdiği bir tepkidir. Bu gibi duyguları sözcüklerle de ifade etmek mümkündür. Ancak sarılmak, sözcüklerle ifade etmekten daha içten ve açık bir yoldur.

Yalnızca fiziksel olarak değil; hayatımıza, hayallerimize, akademik hayatımıza da baktığımızda bu konulara önem verdiğimizi ”sarılmak” sözcüğü ile ifade ederiz. ‘Büyük bir işe dört elle sarılmak’, ‘hayalimizdeki üniversiteye kaydolabilmek için derslere sarılmak’ gibi birçok gündelik cümlede bu sözcüğe yer veririz. Bu durum, sarılmanın yalnızca bir davranış olmaktan çıkararak, mecazi anlamda birçok duyguyu ifade edebilmemize izin verdiğini göstermektedir. Oldukça basit gibi görünen bu davranış, aslında hayatlarımızda sandığımızdan daha çok şey ifade etmektedir.

 

Sarılmanın Fizyolojik Etkileri

Farklı araştırmalar, fiziksel temasın fiziksel ve duygusal birçok faydası olduğunu göstermektedir. Fiziksel temasın kalp ve damar hastalıklarından korunmak için aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi birçok psikolojik hastalığın önlenmesinde önem arz ettiği biliniyor (Adriansyah, Sofia, & Prastika, 2018). Örneğin, sevdiğimiz bir insana sarıldığımızda vücudumuz oksitosin adı verilen bir hormon salgılamaya başlar. Bu hormon beynimize mutluluk hissi verir ve zihinsel bir keyif duymamıza yardımcı olur. Oksitosin hormonunun salgılanması ile birlikte emniyet, kabullenme, güven ve bağlılık gibi duyguları güçlendiririz. Kan basıncımız dengelenir, kalp atışlarımız yavaşlar ve nefes alışverişlerimiz daha düzenli hale gelir. Sakin bir ruh haline giren vücut, zihne de aynı komutu verir ve zihinsel bir dinginlik hâline geçeriz. Aynı zamanda uzun vadede bağışıklık sistemimiz daha güçlü hâle gelir ve duygu durumumuzu daha kolay dengeleriz (Bray, 2016).

 

Sarılmanın Psikososyal Etkileri

Karşımızdaki kişiye sevgimizi belli etmenin ve sevildiğimizi bilmenin bilinen en eski yollarından biri sarılmaktır. Sarılmak, en anlaşılır şekilde karşımızdakine bizim için önemli olduğunu ifade etme biçimimizdir. Sevdiğimizi ve aynı zamanda sevilebilir olduğumuzu, karşımızdakini kabul ettiğimizi gösterme biçimimizdir. Sözcükler yeterli olmadığında veya sevinç, üzüntü, heyecan, korku gibi daha yoğun duygular söz konusu olduğunda insanlar konuşmak yerine ilk tepki olarak sarılmayı tercih ederler. Bu nedenle sarılmayı en ilkel bağlılık duygularımızı en basit şekilde ifade etme biçimimiz olarak kabul edebiliriz.

Sarılmak kimi insanlar için gündelik hayatın bir parçası olan bir davranış olurken, kimisi için oldukça yabancı ve zorlayıcı bir davranış olabiliyor. Ancak her iki durumda da değer verdiğimiz birine sarılmak, psikolojik iyi oluşumuza çok yararlı olabilir.

Hayatımıza, hayallerimize, tutkularımıza sarılmak için özel bir gün beklemek yerine her nerede ve ne yapıyor olursak olalım içten bir şekilde sarıldığımız günler görmek dileğiyle…

Dünya Sarılma Gününüz kutlu olsun!

 

Referanslar

Adriansyah, M.A., Sofia, L., & Prastika, N.T. (2018). The Effectiveness of Hugging in Reducing Depression and The Feeling of Powerlessness in The Affected Adolescents. Erişim adresi: http://theicph.com/wp-content/uploads/2018/04/20.-MUHAMMAD-ALI-ADRIANSYAH.pdf

Bray, İ. (2016). Sarılmanın Yararları: Sağlık İçin Sarılın. Erişim adresi: https://irembray.com/danismanlik/sarilmanin-yararlari-saglik-icin-sarilin/

Simav, Ö. (2012). Çocuklarda Ten Temasının Önemi. Erişim adresi: https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_8477.htm

 

Tavsiye Edilen Yazılar

1 Yorum

  1. Pandemi ve sosyal mesafe sürecinde sarılmaya hasret kaldık. Yazarımız bize sözcükleri ile sarılarak unutmaya yüz tuttuğumuz ve hasret kaldığımız bu olguya değindiği için kendisine teşekkürü borç bilirim. Umarım bir gün tekrardan sıkı sıkı birbirimize sarıldığımız ve hem psikolojik hem de fizyolojik olarak faydalarını bolcaaaa göreceğimiz günlere selam olsun.


Bir Yorum Ekle

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir